Wat is een productpresentatie en hoe regel je het?

Wanneer je dingen uitvindt, als hobby of werk of zomaar per ongeluk, komt het snel voor dat je jouw uitvinding op de markt wilt brengen of in ieder geval de wereld in. Vaak gebeurt dat op professioneel vlak door middel van een productpresentatie. Dat kan een presentatie zijn op je opleiding, voor een commissie of gewoon voor al je vrienden en familie (om te oefenen bijvoorbeeld). Maar wat houdt zo’n presentatie nu precies in? Ik zal hier door middel van deze blog het één en ander over vertellen. Lees je mee?

Wat is het?

Eerst de basis, want wat is een productpresentatie nu precies? Een product presentatie is een moment (avond, middag, etc.) waarop je jouw product aan een groep mensen laat zien, vaak met een demonstratie van hoe het werkt en waar mensen naar afloop vragen kunnen stellen over het product. Dit kan gebruikt worden om je product op de markt te brengen, dan is je productpresentatie voor de commissie van een bedrijf of het kan voor publiek zijn, dan heeft het als doel mensen enthousiast maken en informeren over het bestaan van het product.

Zie het als een verlengd deel van je product

Wanneer je een presentatie regelt, werkt dit anders voor ieder product. Ten minste, als je een goede presentatie wilt geven. We kunnen allemaal een PowerPoint maken en een uitleg geven van wat iets is of wat we aan het doen zijn maar dat prikkelt niet echt. Je wilt de aandacht vasthouden en je publiek het idee geven dat ze naar iets bijzonders kijken. Daarom is het handig om extra middelen in te zetten tijdens zo’n presentatie. Middelen die je product of de uitleg daarvan ondersteunen. Zo kan je een tv huren als jouw product op film gedemonstreerd moet worden of je kan men meenemen naar de plek van het ontstaan van het product, en ga zo maar door.

Wees op tijd

Een tip die ik nog mee wil geven als het gaat om het organiseren van zo’n productpresentatie is dat je er op tijd aan moet beginnen. Je wilt dat de presentatie waardig is van jouw uitvinding en de mensen moeten de uitnodigingen op tijd krijgen anders zit je al snel met een lege zaal. Daarnaast geeft dat je de tijd om laatste aanpassingen te maken en alles tot in de puntjes te regelen. Wanneer je dat gedaan hebt, kan je het succes al bijna proeven. Veel succes en vooral veel plezier!