Waar let je op bij het uitzoeken van een nieuw matras?

Een goede nachtrust is zeer belangrijk. Tijdens onze slaap verwerken we de gebeurtenissen van de dag en herstellen we ons lichaam. Je kunt natuurlijk allerlei dingen doen om lekker te slapen. De één pakt een goed boek voor het naar bed gaan en de ander wacht tot z’n ogen vanzelf dichtvallen. Je kunt er van houden om het volledig donker te hebben in de ruimte of juist wat licht aan te willen houden. Ook als het gaat om je matras zijn allerlei opties en ook daarin kunnen smaken verschillen. Bij het uitzoeken van een nieuw matras is het daarom goed om te weten waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe matras perfect past bij wat jij fijn vind slapen.

Lengte van het matras

Je dacht misschien dat ik meteen over de verschillende typen matrassen zou beginnen, maar ook dit is ontzettend belangrijk bij het uitzoeken van je matras; de juiste lengte. In de regel neem je het liefst een matras dat minimaal tien centimeter langer is dan je lengte. De meeste matrassen zijn 200 centimeter lang en dit is dan ook voor veel mensen lang genoeg. Maar wanneer je tegen de 200 cm aanzit in je eigen lengte, dan kun je beter een wat langer matras uitzoeken. Je hebt namelijk ook matrassen van bijvoorbeeld 210 of 220 centimeter. Wanneer je dan wat lager ligt dan lig je tenminste nog goed op je matras. Een kinder matras heeft natuurlijk een andere maatverhouding maar ook daarbij is het belangrijk dat het matras wat betreft lengte ruim genoeg is.

De juiste hardheid

Je lichaam komt het best tot rust wanneer je de juiste ondersteuning hebt. Daarom hebben matrassen een bepaalde hardheid en druk verlagende eigenschappen. De hardheid van een matras bepaald hoe comfortabel je ligt. Een hard matras zorgt er voor dat je lichaam goed ondersteunt is en veel mensen vinden een hard matras lekker liggen. Wanneer je rugklachten hebt kan het juist fijn zijn om een zacht matras te hebben. Hierdoor krijgt je lichaam ondersteuning op de plaatsen waar het ondersteuning nodig heeft, maar lig je zacht. De hardheid van een matras wordt altijd aangegeven.

Typen matrassen

Tot slot zijn er verschillende typen matrassen, zoals een pocketveringmatras of een koudschuim matras. Wanneer je bij het slapen snel warm hebt, dan kan een koudschuim matras uitkomst bieden. Deze heeft namelijk goede vochtregulerende eigenschappen. Veren in een matras zorgen er dan weer voor dat de zware punten van je lichaam in bepaalde zones extra worden ondersteunt. Op die manier kun je precies bekijken welk type matras het beste is voor jouw lichaam.