Hoe jij je grootouders kan helpen

Grootouders zijn ontzettend lief. En ze verdienen daarom ook alle hulp die ze kunnen krijgen. Want als je oud bent werkt alles nou eenmaal niet zo goed meer. Het dagelijks leven wordt lastiger, en normale taken die je vroeger met gemak kon doen, zijn nu een hele opgave. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je voor ze kan doen. En dit hoeft helemaal niet heel veel te zijn, want zij snappen ook wel dat je een eigen leven hebt. Maar gewoon de kleine dingetjes kunnen al een hele hoop betekenen. Mocht je nou moeite hebben met te bedenken wat je kan doen om te helpen, noem ik hier snel een paar dingetjes op.

Help ze met de boodschappen

Iets wat ik persoonlijk altijd deed voor mijn opa toen hij slecht ter been werd, is de boodschappen voor hem doen. Elke donderdag ging ik bij hem langs, haalde het lijstje op, en ging naar de supermarkt. Dit is niet alleen makkelijk voor hem omdat hij niet hoeft te tillen met de zware tassen, ook krijgt hij wekelijks een leuk bezoekje. Ik bleef daarna altijd even praten over hoe het nu met hem was. Altijd ontzettend gezellig, want over het algemeen hebben oude mensen een hoop te vertellen over hun leven vroeger. Ook kan je als je boodschappen voor ze doet, een oogje houden of op ze wel gezond blijven eten. Want als oud persoon heb je alle voedingsstoffen nodig die je kan krijgen. Zo blijf je toch wat langer extra gezond. Het hoeft ook helemaal niet lang te duren, boodschappen doe je in een half uurtje na je werk. Daarna nog even een kopje thee en je bent ruim voor het eten weer thuis. 

Zorg dat ze zich niet alleen voelen

Dit is toch wel het belangrijkste. Zorg ervoor dat ze zich niet voelen alsof ze er alleen in staan. Dit is vooral heel belangrijk als ze nog maar in hun eentje zijn. Kom dan regelmatig even langs, of bel ze even. Nodig ze uit voor het avondeten, of een kopje koffie. Alles kan, en het maakt ze allemaal gelukkig. Zorg er ook voor dat ze zich niet als een last voelen. Help ze met de dingen die belangrijk zijn voor een ouder persoon. Bijvoorbeeld het regelen van thuiszorg of een rollator kopen. Dit brengt ze een hoop geruststelling, en maakt hun manier van leven een stuk aangenamer. En als laatste, en belangrijkste. Vind ze gewoon lief, en laat dit ook duidelijk aan ze blijken. Jij betekent ongetwijfeld heel veel voor ze, en het maakt ze ontzettend gelukkig als jij duidelijk laat blijken dat je hetzelfde voelt. Dus wacht er niet mee, ga gewoon even gezellig langs voor het te laat is.