Haute couture and more

Mode is een begrip dat in de vroegere jaren al gebruikt werd. Het is een frans begrip wat ‘manier’ betekend. Bijvoorbeeld, een manier van kleden. In de middeleeuwen lieten mensen door middel van mode zien hoe rijk zij waren. Hoe rijker je was hoe duurdere stoffen en kleding deze personen aanhadden. Wat belangrijk is om te weten is dat mode tegenwoordig niet alleen over kleding gaat. Mode gaat ook over andere producten die ‘mode gevoelig’ zijn. Denk aan de meubels in het huis van je ouders, deze zijn totaal verschillend dan die van je opa en oma. Dit heeft met mode te maken. Wat vroeger erg hip was is nu wellicht ouderwets. Mode is trend gevoelig.

Haute couture

Haute couture: is het duurste topje van de mode. Denk aan de super dure merken zoals; Chanel, Dior en Louis Vuitton. Haute couture is ontstaan in de 2e helft van de 19e eeuw. Er was een Engelse man genaamd Charles Frederick Worth die startte met kleding maken op verzoek van zijn klanten. Vooral aan rijke vrouwen. Ook Prijs is een stad waar mode zich al vroeg ontwikkelde. Wat speciaal is aan haute couture is dat een merk aan veel eisen moet voldoen. De collectie moet bijvoorbeeld twee keer per jaar op de fashion weeks gepresenteerd worden. Ook is er een atelier nodig waar de collectie aan vaste klanten getoond kan worden. Deze merken werken met mannequins. Dit zijn modellen die bepaalde maten hebben en op deze manier de kleding mooi kunnen laten overkomen. Een modeontwerper die haute couture maakt wordt haute couturier genoemd. Tegenwoordig zijn er haute couturiers over de gehele wereld. Denk aan Amerika, Italië en Engeland.

Dus stel je voor, je loopt een winkel binnen en ze gaan precies jouw maten opmeten en het jasje op maat maken voor jou. Je kunt wel begrijpen dat dit erg duur is en de meeste mensen zich dit niet kunnen veroorloven. Daarom kwamen mode huizen met een idee. Waarom gaan we geen standaard maten maken? Zodat we meer kunnen verkopen en het minder duur is voor onze klanten. Dit heet ready to wear.

Wat zijn trendsetters?

Een trendsetter is iemand of een groep mensen die bepaalt wat de heersende mode is. Bijvoorbeeld, wie heeft bedacht dat broekpakken hip zijn of juist écht niet meer kunnen? Of het dragen van Alan red shirts steeds meer terug komt.

Wat belangrijk is om te weten is dat hier ook een grote verandering inzit. Vroeger waren het voornamelijk de grote modehuizen die de trends bepaalden. Tegenwoordig kan iedereen zijn mening uiten en trends zetten. Denk aan mode bloggers. Misschien ken je er eentje? Zoals The Blonde Salad of een vriendinnetje die een blog heeft waar ze haar dagelijkse outfits laat zien?