Handige tips voor het verminderen van ongedierte

Handige tips voor het verminderen van ongedierte

Iedereen komt ongedierte vaak genoeg tegen, en al helemaal met het warme weer in de zomer. Het begint met een paar mieren in de tuin. Daarna kom je wat nestjes tegen tussen de stenen. En voordat je het weet krioelen ze ook je hele huis onder. En niet alleen met mieren gebeurt dit. Wespennesten in de spouw is ook iets bijzonder onaangenaams wat kan gebeuren. Of er zitten rupsen in de buxus die je zo zorgvuldig had gesnoeid een week geleden. Gelukkig zijn er manieren om dit soort plagen te voorkomen of op te lossen. Ik zal een paar van oplossingen die ik zelf ook gebruik opnoemen, opdat ze andere mensen even goed kunnen hebben als dat ze bij mij hebben gedaan.

Ongedierte in de tuin en planten

We zullen beginnen met de mierenplaag. Dit heeft meerdere makkelijke oplossingen. Een makkelijke low effort oplossing is de beroemde mierendoos. De mieren worden door een lokstof naar de doos gelokt, en worden daar door dezelfde stof vermoord. Zet deze dozen op ongeveer 10 m2 afstand van elkaar, en vervang ze elke vier weken. Als er echt een groot nest zit, is kokend water erin gooien vaak een goede oplossing. Het klinkt misschien een beetje bruut, maar het is bijzonder effectief. Wat rupsen betreft, kan je ze redelijk goed voorkomen door een vliesdoek over jonge planten neer te leggen zodat vlinders daar niet hun eitjes in kunnen leggen. Als er nou toch rupsen komen kan je bij het tuincentrum verschillende middelen kopen om deze te bestrijden. Pas hierbij wel op dat deze middelen niet schadelijk zijn voor je planten of andere dieren in de tuin. 

Ongedierte in de spouw

De spouw is de ruimte tussen uw binnenmuur en buitenmuur. In elk huis zitten er meerdere stootvoegen, die nodig zijn voor de ventilatie van het isolatiemateriaal tussen de muren. Zo’n stootvoeg is de perfecte opening voor allerlei ongedierte. Gelukkig is hier al een oplossing voor verzonnen. Bijenbekjes plaats je in de stootvoegen, waardoor ongedierte er niet meer in kan. Zo’n bijenbekje kopen kan op verschillende plekken, en ook heel makkelijk online. Pas wel op dat er tijdens het plaatsen geen ongedierte in deze stootvoegen zit, anders sluit u dit binnen. Dan zullen ze een weg naar buiten proberen te knagen en dit zorgt voor alleen maar meer schade. Probeer nooit zelf een plaag in de voegen te verhelpen maar regel hier altijd een specialist voor. Deze weten nog altijd betere oplossingen dan ik zou kunnen vermelden.