Waarom glasvezel “the next big thing” is!

Je hoort het steeds vaker: “Glasvezel voor je internet”. Maar zijn we niet juist net overgestapt naar internet via een DSL verbinding? We leven in een tijd met veel innovatie, en deze innovatie lijkt wel steeds sneller en sneller achter elkaar aan te komen. Het digitale web bestaat ook nog niet zo lang, maar de technologische verbetering lijken nu al ontelbaar.

Wat is glasvezel nu precies?

Dit is een haar dunne vezel die bestaat uit een speciaal soort vezel van glas. De vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern met daarom heen een iets dikker omhulsel van glas. Data wordt verstuurd door een soort manipulatie van een laser lichtstroom. Deze manipulatie is te vergelijken als een soort morsecode, hoe sneller de laser aan en uit kan knipperen hoe sneller de data verzonden wordt. Door dit materiaal kunnen providers niet alleen nog beter een snellere en betrouwbaardere internet signaal garanderen, maar ook voor een langere afstand. Daarnaast kan er door gebruik van het materiaal een internet snelheid van 500mb/s bereikt worden. Dit is niet het geval bij ieder ander soort breedbandinternet. Daarbovenop komt nog dat glasvezel een keuzevrijheid biedt in alle providers. Wat als voordeel is voor de consument omdat deze anders afhankelijk is van de providers aan waar zij hun kabels hebben geïnstalleerd.

Snelheid.

Over het algemeen kun je met een glasvezel aansluiting precies hetzelfde als een normale aansluiting zoals we die allemaal kennen. Je kunt er op dezelfde manieren een abonnement afsluiten bij de provider naar keuze. Toch zit er een verschil; gasvezel is vele male sneller. De hoogste snelheid die geboden kan worden kan stijgen tot 500mb/s. Daarnaast zijn de up- en download snelheden symmetrisch. Dit betekent dat wanneer je een internet pakket aanschaft met 50 Mb/s deze snelheid voor beide soorten geldt. Dit wetend blijkt het ook dat er minder storingen worden gemeld onder glasvezel gebruikers. simpelweg omdat het materiaal veel sneller is en meer aankan dan de andere mogelijkheden.

Aansluiting.

Om toegang te krijgen tot glasvezel moet de grond letterlijk opengebroken worden. Vandaar dat glasvezel iets trager op gang komt, Het installatie proces is nogal arbeidsintensief. Er worden namelijk geulen gegraven van zo een 60 tot 70 centimeter diep en 30 centimeter breed. Omdat het zo diep onder de grond moet liggen resulteert dit ook voor de nodige obstakels, er liggen namelijk ook heel veel andere kabels, leidingen of riolen. Dit zorgt ervoor dat en niet overal nog een aansluiting ligt en dat het nog even wachten kan zijn tot er een verbinding is.