Gipsplaten, ideaal voor jouw nieuwe project!

Wie er weleens een huis heeft verbouwd of gerenoveerd, is er vast er zeker wel in aanraking mee gekomen – gipsplaten. Handig voor het verstevigen van een oude muur of bouwen van een nieuwe muur. Gipsplaten zijn niet voor niet het meest gebruikte materiaal als het gaat om het bouwen van gebouwen en huizen. 

Wat zijn gipslaten?

Zoals de naam het al zegt, zijn gipsplaten gemaakt op basis van gips. De meest voorkomende en gebruikte vorm is de gipskartonplaat. Deze gipsplaten zijn in de kern gemaakt van gips en afgewerkt met een klein laagje karton aan beide zijden. Het karton blijft tijdens het uitharden van de plaat, kleven aan de laag gips en zo ontstaat er een materiaal die tijdens het gebruik niet uit elkaar brokkelt en gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. 

Geschiedenis van de gipsplaat

Gipslaten bestaan al heel lang, ze zijn in 1849 namelijk al uitgevonden in de Verenigde staten. Toentertijd werden de platen eigenlijk niet gebruikt. Pas na de recessie in 1930, toen verschillende grondstoffen schaars waren in vooral de industrieën van de Westerse landen, kwamen de gipsplaten weer naar boven. Nu der tijd worden de platen veelvuldig ingezet. Zo worden de platen ingezet voor plafonds, de bouw van nieuwe muren en het opknappen van oude muren. 

Voor en nadelen van gipsplaten 

Gipsplaten zijn natuurlijk niet voor niets de meest gebruikte plantensoort in de bouw. Ze word dan ook veelvuldig ingezet voor bouwprojecten binnenshuis. Ze zijn eenvoudig in gebruik, een simpele schroef en een plaat maakt van een lelijke muur al snel weer een egaal geheel. De platen kunnen makkelijk betegeld of behangen worden. Let er hierbij wel op dat je speciale tegellijm voor gipsplaten kiest! Een ander groot voordeel is dat de platen vrij goedkoop zijn. Een klein nadeel aan gipsplaten is dat de platen een zeer sterk opzuigende kracht hebben. Dit betekent dat schilderen met een grondverf noodzakelijk is. 

De juiste plaat voor jou!

Er zijn verschillende soorten gipsplaten. Zo heb je platen in verschillende lengtes, diktes en breedtes, maar ook extra brandwerende platen of platen die speciaal ontwikkeld zijn voor ruimtes met een hoger vochtgehalte, denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Het is vooral belangrijk dat je je goed verdiept in het assortiment. Ga allereerst na wat je gaat doen met de gipsplaat, zodat er goed gekeken kan worden naar de juiste soort voor jouw doeleinden.

Gisplaten, makkelijk in gebruik en ideaal voor de renovatie of bouw van jouw nieuwe paleisje!