Elektrische fiets, heb jij er al een?

Nederland, een echt fietsland. Waar fietspaden bijna net zo normaal zijn als autowegen en de zijwieltjes zo snel mogelijk worden verwijderd van de kinderfiets. Waarbij het allemaal begon met een driewieler en vervolgens een tweewieler of bakfiets, is daar de afgelopen jaren nog een versie aan toegevoegd. Eentje die altijd voor je klaar staat, steun bied bij weer en wind en de keuze tussen fiets en auto gemakkelijker maakt – de elektrische fiets. In de blog gaan we in op de verschillen tussen elektrische fietsen en andere zaken omtrent deze nieuwe manier van vervoer.

Middenmotor of voorwielmotor

Wat de meeste fietsliefhebbers misschien niet weten, is dat er verschillen zijn tussen de motoren van een elektrische fiets. Waar voor de meeste een kort testrit genoeg is, willen andere dieper ingaan op de theorie, het is namelijk wel een belangrijke overweging tijdens het aanschaffen van de e-bike. Allereerst de voorwielmotor, zeer geschikt voor het ‘platte’ of licht heuvelige Nederlandse landschap. Voor de echte fietsers die ook het buitenland willen opzoeken met de stalen ros is een middenmotor misschien de betere keus. De middenmotor kan hellingspercentage van ongeveer 25% aan, handig voor tussen de heuvels en bergen in landen zoals Duitsland en Oostenrijk. 

Ondersteuning en trapkracht 

Zoals er een verschil zit tussen de motor in een elektrische fiets, zit er ook een verschil in ondersteuning. Sommige elektrische fietsen kennen namelijk maar 1 programma en andere fietser hebben meerdere programma’s. Wat houd dit in? Dat een fiets met meerdere programma’s verschillen hebt in ondersteuning, van minimaal tot maximaal. In principe maakt het echter bij een elektrische fiets niet uit hoe hard je rijd, de ondersteuning blijft altijd gelijk. Echter zit er wel een verschil in trapkracht. Hoe meer kracht je op de pedalen geeft, hoe meer ondersteuning de elektrische fiets zal geven. Dit alles wordt gemeten door een speciale sensor in de fiets. Een goed voorbeeld hiervan is weer het heuvelige landschap in landen zoals Duitsland of Oostenrijk. De heuvel op zal je meer kracht moeten uitoefenen op de pedalen en zal de fiets dan ook meer ondersteuning bieden. 

De accu

Elke elektrische fiets heeft een accu, voorop of achterop. Een keuze waarover nagedacht moet worden is of je de accu wil verwijderen van de fiets. Zo heb je elektrische fietsen met vaste accu’s en elektrische fietsen met verwijderbare accu’s. Een verwijderbare accu is vooral handig als er geen stopcontact in de buurt van de fietsenstalling is. Zo kun je de accu gemakkelijk mee naar binnen nemen om hem alsnog op te laden.