Dé veiligheid checklist voor een eigen bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf start, zul je je met meer bezig moeten houden dan voorheen. Je bent immers niet alleen meer verantwoordelijk voor het verkopen van een product of het verlenen van een dienst. Je moet je ook bezighouden met de boekhouding, eventuele werknemers en de locatie van je bedrijf. Werk je alleen vanuit huis dan is deze blog niet heel interessant maar wanneer je met meerdere mensen samenwerkt op een bedrijfslocatie dan is het wel heel belangrijk om de juiste veiligheidsvoorbereidingen te hebben.

En toen was er licht

In een bedrijvenpand kan een noodlicht niet ontbreken. Dat zou zeer onverantwoord en gevaarlijk zijn. Jouw werknemers, bezoekende cliënten en jijzelf moeten immers wel weten waar de nooduitgang is. Een gewoon bordje is vaak niet genoeg. Wanneer het licht in een noodsituatie uitvalt, blijft deze aan en kan jou nog steeds naar de dichtstbijzijnde uitgang wijzen. Noodverlichting wordt vaak geplaatst wanneer een pand gebouwd wordt maar je moet dit wel checken as je met jouw bedrijf een gebouw betrekt. Werken ze allemaal nog? Zijn ze nog accuraat? Dat soort vragen.

Eerst water, de rest komt later

Naast de noodlichten moeten er genoeg brandslangen en blussers aanwezig zijn. Ook moet hiervoor goed aangegeven worden waar deze zich bevinden. Kies hier geschikte locaties voor als ze nog niet in het gebouw aanwezig zijn. Ga hiervoor in overleg met een professional. Veiligheid gaat immers voor alles en een professional weet dit als geen ander. Daarnaast moeten er rookmelders en, afhankelijk van de grootte van je bedrijf, sprinklers worden geïnstalleerd. Vuur verspreidt zich immers snel en je wilt het zo snel mogelijk uit hebben voor het je hele pand verwoest.

Even doorverbinden

Het laatste punt gaat om beveiliging. Het is heel behulpzaam om een alarmsysteem te installeren tegen inbrekers. Je bedrijf is natuurlijk heel kostbaar. Maar, omdat je niet altijd op de zaak aanwezig bent, kan je ervoor kiezen om je alarmsysteem in verbinding te zetten met de politiecentrale. Wanneer het alarm afgaat, zal het politiecontact met je opnemen. Daarnaast kan je ook camera’s installeren, die de boel opnemen zodat je een eventuele inbreker kan identificeren. Zo ben je ervan verzekerd dat er, ook wanneer je niet aanwezig bent, een oogje in het zeil wordt gehouden. Dit geeft ook rust. Daarnaast krijg je bij de aanschaf van veel alarmsystemen een sticker die je bij de deur kan op kan plakken. Dit schrikt inbrekers af en vermindert de kans van een daadwerkelijke overval.