De Brabantse schoenmaker: Van Bommel

Nederland kent een aantal bedrijven die zijn ontstaan vanuit een familie en al jaren een begrip zijn. Zo ook het familiebedrijf Van Bommel. Je zal de schoenen vast wel eens voorbij hebben zien komen, maar weet je ook dat het merk ooit is begonnen als ambachtsschoenmaker in een klein Brabants dorp? Waarschijnlijk niet! Daarom zullen we in deze blog wat meer schrijven over de mensen achter de winkel. 

Vakmanschap 

Van Bommel kent een lange geschiedenis. De oprichtingsdatum die op dit moment wordt aangehouden is 1706. In dat jaar zou een schipperszoon, Reynier van Bommel, poorterschap van de stad Breda aangevraagd hebben. Omdat hij tot al schoen- en laarzenmaker was, hebben de verdere familieleden dat jaar aangehouden. Hierna zijn generatie op generatie de schoenmakers doorgegaan met het vakmanschap. 

De Van Bommel mannen zouden gedurende hun tijd in de schoenmakerij door Europese steden gereisd zijn om daar te leren het vak. Zo gingen zijn zij op werkstage in de grote modesteden Milaan, Parijs en München. Hier deden zij nog meer vaardigheden op over ontwerpen, leerlooien en alles wat er verder bij komt kijken om het familiebedrijf te runnen. 

In de jaren zestig kreeg het bedrijf het moeilijk door een sterke toename van goedkope schoenen uit andere de nieuwe Aziatische handel. Veel fabrieken zijn in die periode dan ook gesloten. Toch heeft Van Bommel het volgehouden tot vandaag. 

Kwaliteit schoenen en meer

Hoewel je natuurlijk overal schoenen kunt kopen, kan er wel gesteld worden dat Van Bommel schoenen een rot in het vak is. Het assortiment schoenen is ontzettend groot en ook oude schoenen worden vaak opnieuw opgeknapt en verkocht. De schoenen bij Van Bommel zijn klassiek in stijl en hebben vaak opvallende kleuren en printen. Er zijn in de afgelopen jaren ook veel nieuwe items toegevoegd in het aanbod. 

Zo kun je er nu ook terecht voor Floris van Bommel riemen bijvoorbeeld. Deze zijn net als de schoenen gemaakt van mooi afgewerkt leer. Elke riem heeft een design waar over nagedacht is, waar een verhaal in zit. De opvallende patronen van de Van Bommel schoenen en riemen zijn kenmerkend. Je koopt daardoor niet zomaar een riem of een paar schoenen. Maar iets wat je keer op keer kunt combineren en dragen, en waar je zo jaren plezier van kunt hebben. 

Neem zeker eens een kijkje op de officiële website. Regelmatig worden hier verhalen geplaatst over de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de ontwerpen. Wij zijn in ieder geval enthousiast over dit merk.