Inlegzolen, waarom zo belangrijk?

Je ziet ze vast wel eens voorbijkomen in een schoenenwinkel: steunzolen en inlegzolen. Misschien gebruik je ze zelf al dagelijks in je favoriete schoenen. De reden dat steunzolen en inlegzolen bestaan is puur om het loopcomfort te verhogen. Er valt daarom ook veel te vertellen over deze zolen. De een heeft er alleen maar positieve verhalen over te vertellen terwijl de ander niet zo goed weet wat hij er nou precies van moet vinden. Maar hoe zit dit nou precies met deze zolen?

Waarom?

Over het algemeen zijn er 2 redenen waarom inlegzolen gemaakt worden. De meest gebruikelijke reden is om een schoen passend te maken. Ook gebruiken mensen inlegzolen voor medische redenen door hun voeten.

Elk merk heeft zo zijn eigen pasvorm. Je zou dus prima bij Nike schoenmaat 38 kunnen hebben, maar bij Adidas kan dit uitlopen naar 39. Je zou dus bij sommige merken wel het gevoel kunne hebben dat de passende maat voor jou er niet tussen zit. De een heeft hier meer last van dan de ander. Dit kan natuurlijk harstikke frustrerend zijn als je de perfecte schoen voor jou hebt gevonden. Met een inlegzool zou je deze schoen dus uiteindelijk toch nog passend kunnen maken. De losse zooltjes kunnen de grote mat iets kleiner maken, waardoor je de schoen toch nog past.

Soorten inlegzolen

Je hebt allerlei verschillende soorten inlegzolen. Denk aan groottes, diktes en materialen. Een voorbeeld van een inlegzool is een zooltje van badstof. Badstoffen zolen voor in schoenen worden vooral gedragen om enkellaarsjes, damessneakers en ook herensneakers passend te maken. Het materiaal staat erom bekend dat het helpt bij het loopcomfort. De zool is namelijk erg zacht, waardoor je voet erg comfortabel in de schoen valt. Ook zijn deze zolen makkelijk te wassen, zelfs in de wasmachine.

Leer en latex

Ook zooltjes van leer en latex zijn voor vele een favoriet. Dit soort zolen geven door het materiaal ene extra demping tijdens het lopen wat ook het loopcomfort weer vergroot. Zo zie je ook maar dat elk soort materiaal zo zijn eigen voordelen heeft, maar het wel vaak effect heeft op het loopcomfort. Een klein nadeel aan dit materiaal is dat dit type zool vaak een iets wijdere schoen nodig heeft. De zool past dus niet in elke soort schoen. Denk aan een smallere type schoen.

Het is dus nooit een verkeerd idee om je eens te laten adviseren over het type zool wat goed bij jouw voet past en bij de schoen. Dit kan je in elke schoenwinkel wel vragen.